Szerda, 2018-11-21, 3:54 PM
Üdvözöllek Vendég | RSS
Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Az én honlapom
Honlap-menü
Belépés
A fejezet kategóriái
Cikkeim [6]
Keresés
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 8
Mini-chat
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • TOP 100
 • Zene
 • Ajándék
 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Nyitólap » Cikkek » Cikkeim

  Elkötelezvén - Az “ÚT” szociológiai szempontból - harmadik rész
  Nagy örömmel hallottam a hírt, hogy a 2004. évi új sporttörvény szerint csak olyan mester vagy annak tanítványa oktathat, aki rendelkezik a törvény által előírt végzettséggel. Ez biztosítja minden érdeklődő számára, hogy az őt tanító/edző valóban sportága/stílusa tanult és képzett sportszakembere, így bárhová is tér be egy kis mozgásra, jó kezekbe kerül. 

  /edző: a külön jogszabályban meghatározott szakképesítéssel rendelkező személy, aki a sportolónak a sporttevékenységre való felkészítését végzi. Sportszakember különösen az edző, a csapatvezető, a mérkőzésvezető, a versenybíró, a sportorvos, a gyúró. A sportszövetség szabályzatában határozza meg, hogy az adott sportágban kik minősülnek sportszakembernek./

   2004. évi I. törvény a sportról 
  A Magyar Köztársaság állampolgárait megilleti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jog. A testkultúra az egyetemes kultúra része, az egészségvédelem (a megelőzés és a rekreáció) fontos eszköze, a szabadidő eltöltésének társadalmilag is hasznos módja. A testnevelés és a sport jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi-fizikai nevelésében, a személyiség formálásában.  

  Mestereim és a Szövetségem támogatásával a Budapesti Szabadidösport Szövetség jitsu sportedző és rekreáció sportedző szakát végeztem párhuzamosan, így nemcsak a saját stílusomhoz tartozó elméleti anyaggal ismerkedhettem meg, hanem sokkal szélesebb körű alkalmazási tapasztalatokat is tanulhattam. 

  A Ju-jitsu japán harcművészet - fegyver nélküli közelharc rendszer, melynek célja a fegyveres vagy fegyvertelen támadó ellenfél akciójának megakadályozása vagy kontrollálása. Magában foglalja a test-test elleni harc pusztakezes és fegyveres módszerét. 

  A rekreáció az ember szervezetének mindennapos megújulását, fizikai, pszichikai, szellemi felfrissülését, helyreállítását, egészségének megőrzését, és élete minőségének javítását jelenti. A gazdaságilag fejlett országokban, és társadalomban, ahol az átlagemberek igényei is magasabbak, már évek óta ismert fogalom a rekreáció. Az igényes emberek lehetőségeikhez mérten, mindenhol folyamatosan törekednek az életük minőségének javítására, és az egészségük megőrzésére.  

  Az edzői bizonyítvány kézhezvételét követően mesterem bejelentette, hogy a következő év januárjától új helyszínen kíván oktatni. Adott volt a lehetőség és a feladat: tanítani, hogy tanulhassak. 

  Azóta minden edzésen a Hit, az Elkötelezettség és a Hála érzése jár át;  

  - hiszem, hogy a sporttal, mint eszközzel a tanítványok jellemfejlesztésében sikereket érhetünk el, 

  - elkötelezett vagyok azon tevékenységek mellett, amelyek az etikai és erkölcsi normákat vissza kívánják helyezni a hétköznapi életünkbe, 

  - és hálás vagyok, hogy a sors ilyen mostoha utat szánt a „biólógiai selejt”-nek, mert csak az a pillangó repülhet, amely önmagát szabadítja ki selyemgubójából.  
   

  Célommá vált értéket teremteni az elkötelezettség által. 

  Bízom benne, hogy sokan gondolkodnak így az élet más területein is. 

  Azoknak, akik a sport által kívánják "megváltani a világot” kívánok jó egészséget és sok erőt, kitartást és lehetőséget!


  Városi József
  Nihon tai jitsu/ju jitsu    
   2. dan


  /Mások is megénekelték már e balladát/


  Ma is érvényes Dewey megállapítása:

       "...Minden eszményt egy valóság előz meg, de az eszmény több, mint a valódinak belső képben való megismétlése. Biztosabb és bővebb és teljesebb alakban vetít ki valami jót, ami előzőleg hiányos, esetleges, felszínes módon tapasztaltatott.

       ...Sokan vannak, akik nevetségessé akarják tenni az amerikaiaknak a nevelésbe vetett hitét, vallásnak nevezik azt, s gyakran valóban az is, közben azonban a babona bizonyos sajátosan hétköznapi formájának tekintik valójában. De csak akkor babona, ha elítélünk minden hitet mint értelmetlent, minden hitet egy, a mostaninál jobb világ lehetőségében. Mert amíg komolyan és rendszeresen meg sem kíséreltük kihasználni e lehetőséget (és azt hiszem, hogy csak igen kevés számú fanatikus állítaná, hogy az emberiség intelligens és türelmes módon valóban megkísérelte már), nem tudjuk és nem tudhatjuk, hogy mennyiben lehet a világot jobb és szebb hellyé alakítani.”

   (The New Republic, 1926. május 15. 410. o., idézi Huizinga,1943. 273-274. o.). 

  Kategória: Cikkeim | Hozzáadta: CitZen (2010-08-24)
  Megtekintések száma: 288 | Helyezés: 0.0/0
  Összes hozzászólás: 0
  Név *:
  Email *:
  Kód *:
  Copyright MyCorp © 2018
  Honlapszerkesztő - uCoz